Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Η δράση Εικόνες από Επαγγέλματα και Δραστηριότητες που Χάνονται στο Ηράκλειο



Εικόνες από Επαγγέλματα και Δραστηριότητες που Χάνονται
Μαθαίνουμε το χθες σχεδιάζουμε για το αύριο

Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ»
Κυριακή 26 Μαΐου έως  Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Εγκαίνια Κυριακή 26 Μαΐου 2013, ώρα 12:00.

Έκθεση Φωτογραφίας / Κινηματογραφικές Προβολές
Βιωματικές Δραστηριότητες / Εκπαιδευτικές Δράσεις


H  Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και η Μηνιαία Εφημερίδα «Πυξίδα της Πόλης» και Το Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», , σε συν-διοργάνωση  με την Περιφέρεια Κρήτης  και  την Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων

Καθώς και με την αιγίδα των Δήμων Χερσονήσου & Αρχανών-Αστερουσίων 

Παρουσιάζουν τον κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Εικόνες από Επαγγέλματα και Δραστηριότητες που Χάνονται» από 26 Μαΐου έως 14 Ιουλίου 2013 στο Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» στο Λιμ. Χερσονήσου.

 Στο πέρασμα του χρόνου μια σειρά από επαγγελματίες εγκαταλείπουν δραστηριότητες κουβαλώντας μαζί τους τις ιστορίες τόσο του επαγγέλματος όσο και της ζωής. Η καταγραφή αυτής της διαδρομής επιδιώκεται μέσα από αυτήν την έκθεση και τις παράλληλες εκδηλώσεις της. Στόχος, πέραν της καταγραφής, η ανάπτυξη μιας προβληματικής γύρω από τη δυνατότητα αναπτυξιακής λειτουργίας κάποιων από τα παραδοσιακά επαγγέλματα στο νέο επαγγελματικό τοπίο.

Μια σειρά από εκδηλώσεις και βιωματικές δράσεις επιδιώκουν να ενεργοποιήσουν τη μνήμη αλλά και να συμβάλουν στον προβληματισμό γύρω από τη μετάβαση στο σύγχρονο επαγγελματικό τοπίο.

Η έκθεση και οι παράλληλες δράσεις παρουσιάστηκαν στα Χανιά το Φθινόπωρο του 2012 και έκτοτε ταξιδεύουν σε διάφορες περιοχές.

Η δράση «Εικόνες από Επαγγέλματα και Δραστηριότητες που Χάνονται» υλοποιείται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης από το 2009 και αποτελεί μια συνεχή διαδικασία Έρευνας, Καταγραφής και Παρουσίασης υλικού.

Συγκεντρώνοντας  φωτογραφίες, εικαστικά έργα, βίντεο, ηχητικές πηγές, γραπτές πηγές, προφορικές μαρτυρίες για επαγγέλματα και δραστηριότητες της καθημερινής ζωής που χάνονται στο χρόνο ή ασκούνται σε περιορισμένη κλίμακα.

Στόχος να εμπλουτιστεί η τράπεζα δεδομένων για το θέμα με υλικό που θα αποτελεί την πηγή μελλοντικών περιοδικών θεματικών εκθέσεων.

Υλικό που θα προσφερθεί στη συνέχεια στην ευρύτερη κοινότητα με την υλοποίηση ενός θεματικού ψηφιακού μουσείου.


Έκθεση Φωτογραφίας

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μια μεγάλη έκθεση φωτογραφίας αποτελούμενη από 100 φωτογραφίες από τον κόσμο των επαγγελμάτων. Η δουλειά 52 φωτογράφων απ΄ όλη την Ελλάδα, υλικό από το αρχείο της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα, υλικό από το αρχείο του φωτογράφου Φάνη Μανουσάκη, από το αρχείο του Ιωάννη Παπαδάκη, το αρχείο το Σταύρου Ψυλλάκη καθώς και το αρχείο της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης, συναντιούνται με φόντο τα επαγγέλματα στο χρόνο.

Παράλληλα, θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου  «Μάθε τέχνη κι άστηνε». Παλιοί μάστορες – δωρητές του Μουσείου (τσαγκάρης, μαραγκός, υφάντρα, αγγειοπλάστης, μελισσοκόμος) παρουσιάζουν την τέχνη τους στα παιδιά και μέλη του ΚΑΠΗ Λιμ. Χερσονήσου αφηγούνται ιστορίες από τη ζωή τους. Η εκδήλωση έχει τη στήριξη του Δήμου Χερσονήσου.   
Οι εκδηλώσεις με αφορμή την έκθεση θα συνεχιστούν τις Κυριακές 9/6, 16/6, 23/6, 30/6 και 14/7 στις 12.00  με προβολές  ταινιών τεκμηρίωσης για τον κόσμο των επαγγελμάτων. Πρόκειται για 9 κινηματογραφικές καταγραφές - από 6 σκηνοθέτες (Σγουράκης, Ψυλλάκης, Μάρος, Ζαπατίνας, Μπάρμπας, Μάνγκος) σε διαφορετικό βάθος χρόνου - επαγγελμάτων και επαγγελματιών που φθίνουν σε όλη την Ελλάδα. Το κινηματογραφικό αυτό αφιέρωμα πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Τέλος, η έκθεση θα ολοκληρωθεί με την δράση «Το σχολείο της ζωής», μια εκδήλωση έχει στόχο ν’ αναδείξει το επάγγελμα-λειτούργημα του παλιού δασκάλου αποδίδοντας την οφειλόμενη τιμή στο δάσκαλο και μεγάλο δωρητή του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» Μιχάλη Ταχατάκη. Στην εκδήλωση αυτή που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, αρχικά, το Μουσείο Σχολικής ζωής δια της Προέδρου του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου, Μαρίας Δρακάκη, θα παρουσιάσει οπτικό υλικό από τις συλλογές και εκθέσεις του Μουσείου στα Χανιά. Στη συνέχεια η φιλόλογος Χαρούλα Σπίρτση θα μιλήσει για τον πρόσφατα εκλιπόντα δάσκαλο Μιχάλη Ταχατάκη, ενώ θα δοθεί χρόνος για την κατάθεση μαρτυριών από το κοινό για τη ζωή και το έργο του τιμώμενου.


Οργάνωση–Έρευνα–Καταγραφή–Υλοποίηση Δράσης :  
        Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης

Διεύθυνση Παραγωγής για το Ηράκλειο : Ματθαίος Φραντζεσκάκης – Γιάνννης Μαρκάκης – Μαίρη Μπαριτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου